Genel Bilgiler
Türk Dili ve Edebiyatı programı, başlangıcından günümüze Türk dili ve Türk edebiyatına ilişkin malzemeyi tarihî ve güncel boyutlarıyla dil bilimsel ve edebî bağlamda anlama ve yorumlama esasında yürütülen dört yıllık lisans programıdır. Türk dilinin yapısı, gelişimi ve diğer dillerle olan bağlantısını; Türk edebiyatının yazar, eser ve fikir merkezli çeşitli süreçlerini; dil ve edebiyatın sosyal ve kültürel tarihle ilişkisi yanı sıra güncel çıktı ve etkilerini ele alan bu bölüm, dil ve edebiyat alanında araştırma yapabilecek; dil ve edebiyata dair kavram, teori ve metinleri açıklayıp yorumlamakla ilgili alana katkı sunabilecek insan gücünü hedeflemektedir.
Eğitim dili Türkçe olup herhangi bir dilde hazırlık şartı bulunmamaktadır.
Bölüm, Eski Türk Dili, Yeni Türk Dili, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı ve Halk Edebiyatı olmak üzere beş ana bilim dalından oluşmaktadır.
Eski Türk Dili: Türk dilinin en eski dönemleri yanında yazılı ilk metinlerinin tanıklandığı Orhon Türkçesinden (8. yüzyıl) başlayıp Eski Uygur Türkçesi (9-14. yüzyıl) ile Hakaniye Türkçesini (11-13. yüzyıl) de içine alan araştırma dalıdır.
Yeni Türk Dili: Anadolu’da yazı dilinin üzerine kurulduğu Oğuz Türkçesinin Eski Anadolu Türkçesi (13-15. yüzyıl) adıyla ortaya koyduğu ilk ürünlerden, Osmanlı Türkçesini de içine alarak, Türkiye Türkçesine kadarki süreci ile ilgilenen araştırma alanıdır.
Eski Türk Edebiyatı: 13. yüzyıl sonlarından 19. yüzyılın ikinci yarısına kadar devam eden süreçte İslami etkilerle ortaya konulmuş edebiyat ürünleri; Divan edebiyatı adıyla da anılan malzeme üzerinde çalışan araştırma alanıdır.
Yeni Türk Edebiyatı: 19. yüzyıldan günümüze kadarki; Türkiye'nin modern dönemine ait, batılı edebiyat hareketlerinin etkisiyle gelişen edebî süreç odağında araştırmaların yürütüldüğü alandır.
Halk Edebiyatı: İslam öncesi sözlü edebiyatın uzantısı ve Anadolu’da sözlü geleneğin bir devamı olarak yaşayan; masal, destan, türkü gibi türlerin temsil ettiği; halk kültürünü yansıtır nitelikteki ürünlerini malzeme edinen araştırma dalıdır.
Programı başarıyla tamamlayanlar ‘Türkolog’ ünvanı kazanır. Mezunlar, program çerçevesinde aldıkları pedagojik formasyon eğitimiyle Millî Eğitim Bakanlığına bağlı birimlerde ve çeşitli eğitim kurumlarında öğretmen olarak çalışmaya adaydır. Bölüm mezunları, çeşitli ünvan ve pozisyonlarla kütüphaneler, arşivler, bakanlıklar, basın yayın kuruluşları ve yayınevlerinde çalışabilmektedir. ALES ve yabancı dil sınavlarında (YDS, YÖKDİL vb.) yeterlik sağlanması durumunda lisansüstü eğitimle akademide ilerlemek de mümkündür.